Παρέμβαση στην Υπουργό Πολιτισμού για το θέμα των βράχων του Μολύβου από τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου

ΜΟΛΥΒΟΣ

Παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην Υπουργό Στυλιανή Μενδώνη πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος για το θέμα των βράχων του Μολύβου, αναδεικνύοντας την εξαιρετική επικινδυνότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Από το 2017, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου – Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων έχει γνωστοποιήσει με σειρά από έγγραφα το εξαιρετικά επικίνδυνο πρόβλημα στατικότητας του υπόβαθρου των βραχωδών πρανών του οικισμού του Μολύβου και τις κατακρημνίσεις τμημάτων τους, χωρίς καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα.

«Το ζήτημα της αποκόλλησης και της ακόλουθης ανάγκης στερέωσης των βραχωδών πρανών στο νότιο τμήμα του οικισμού επί του οποίου εδράζει το φρούριο του Μολύβου εξακολουθεί να υπάρχει με υπαρκτό τον κίνδυνο πρόκλησης μη αναστρέψιμων βλαβών όχι μόνο σε υλικές ζημιές αλλά και σε ανθρώπινες ζωές», τονίζει μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος στην παρέμβασή του και συνεχίζει:

«Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, κατασκευάστηκε σε τμήμα του νοτίου πρανούς μεταλλικό φράγμα ως προσωρινό μέτρο εξασφάλισης, σε εκτέλεση της αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/16407/738/22.3.2001 Απόφασης της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Μετά όμως από την ιδιαίτερα αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που έχει σημειωθεί γύρω από τη νησί της Λέσβου, ως επακόλουθο του καταστροφικού σεισμού των 6,1 Richter το 2016 που κατέστρεψε ολοσχερώς το χωριό της Βρίσας με σεισμικές δονήσεις που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, προκαλούνται σε τακτικά διαστήματα νέες αποκολλήσεις και κατακρημνίσεις σε πυκνοδομημένο τμήμα του οικισμού. Η Εφορεία δέχεται σχεδόν καθημερινά τις εκκλήσεις και τις διαμαρτυρίες κατοίκων του Μολύβου για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς οι οικίες τους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το επικίνδυνο σημείο όπου τα πρανή είναι κατακόρυφα υπερκείμενα στα σπίτια του οικισμού (βλ. συνημμένο με το α’σχετικό φωτογραφικό υλικό) και οι συγκεκριμένες δημοτικοί οδοί είναι φορείς προσπέλασης πεζών, σχολικών μονάδων, οχημάτων κλπ., με την πιο πρόσφατη καταγγελία δημότη να έχει γίνει στις 25/2/2021 λόγω κατολίσθησης ογκόλιθων στην αυλή του σπιτιού τους.

Σας ενημερώνουμε ότι, με την αριθμ. Πρωτ. ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/2665/93/10-01-2002 Υ.Α. εγκρίθηκαν οι μελέτες και η εκτέλεση των εργασιών στερέωσης α) νοτίου βραχώδους πρανούς και β) νοτίου προτειχίσματος του Φρουρίου Μήθυμνας του Ν. Λέσβου με προϋπολογισμό 967.127,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων αναθεωρήσεων και ΦΠΑ 135) ο οποίος προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό του 1.100.000,00 ευρώ περίπου μετά την επικαιροποίησή του. Οι μελέτες εκπονήθηκαν από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης, σε συνεργασία με τον Τομέα Γεωτεχνικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος».

Ο Δήμαρχος κλείνει την επιστολή του προς την Υπουργό Πολιτισμού υποστηρίζοντας ότι η σοβαρότητα της κατάστασης δεν επιδέχεται καθυστέρησης και είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος μην τυχόν και θρηνήσουμε θύματα, τονίζοντας, επιπροσθέτως, το γεγονός ότι ο διατηρητέος οικισμός του Μολύβου είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός της Λέσβου με προσέλκυση κάθε χρόνο χιλιάδων ξένων και Ελλήνων επισκεπτών κυρίως τους θερινούς μήνες. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, προκειμένου να ληφθούν τα άμεσα μέτρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο